Een dak dat bedekt is met sedumplanten is onderhoudsarm. De plantjes hebben heel weinig verzorging nodig, en je hoeft eigenlijk maar twee keer per jaar klein onderhoud uit te voeren. Na verloop van tijd kan het nodig zijn om meer ingrepen te verrichten, zodat je groendak mooi blijft. Hier lees je over het noodzakelijke sedum dakbedekking onderhoud, en over de bijzondere situaties waar je tegenaan kan lopen. Maar wees gerust: een groendak met sedum kan heel ellende overleven.
De voordelen van een dak met sedum
Een dak dat alleen beplant is met vetplantjes van het geslacht sedum heeft minimaal onderhoud nodig. De plantjes zijn zo’n populaire keuze voor groendaken omdat ze ontzettend sterk zijn. Dat moet ook wel: van nature groeien de honderden soorten sedum in rotsgebieden, zandgronden en bergen. Daar zijn de omstandigheden niet bepaald optimaal voor een plant. De grond is arm, het kan fel vriezen en intens heet worden, en regen blijft vaak lang uit. Tegen al die uitdagingen zijn vooral de lagere soorten sedums bestand. Net als een cactus slaan ze vocht op in hun weefsels, waardoor ze maanden zonder regen kunnen. Ze zijn dol op grond met weinig voedingsstoffen. En door hun sterke wortelstelsel overleven ze hevige stormen. Al die tijd groeien en bloeien ze, zonder te gaan woekeren. Kortom, sedums kunnen jarenlang zonder onderhoud, ook als ze op jouw dak staan. Tel daarbij de mooie bladeren en bloemen met veel vormen en kleuren bij op. Dan snap je waarom sedums zo populair zijn bij mensen met een groendak.
Twee keer per jaar onderhoud verrichten
Ook al zijn de sedumplanten heel sterk, het is verstandig om twee keer per jaar een kijkje te nemen op je groendak. De vroege lente en late herfst zijn goede momenten daarvoor. Daarbij kan je de volgende werkzaamheden uitvoeren:
- Snoei sedums die te hard groeien en hun buren overwoekeren terug. Je kunt ook de uitgebloeide bloemstengels weghalen, maar nodig is dit niet.
- Controleer de goten, waterafvoer en de eventuele grindlaag. Verwijder afval dat de waterstroming beperkt, zoals (delen van sedumplantjes), bladafval en takken en weggespoelde substraataarde.
- Verwijder onkruid uit het substraat (dit is niet persé nodig) en zaailingen van bomen (dit is absoluut nodig).
- Repareer eventuele schade aan het dak die veroorzaakt is door storm, regen of andere oorzaken.
Is snoeien nodig?
Sedum mag dan een hele sterke plant zijn, toch groeit hij langzaam en de meeste soorten woekeren niet. Toch kan dat soms voorkomen, onder andere omdat sommige sedum-soorten sneller groeien dan andere. Om een mooi evenwicht op het dak te handhaven kan je de sneller groeiende sedums dan terugknippen. Dit hoeft niet subtiel te gebeuren, want ook een ruige snoeibeurt overleven deze groene vechtertjes zonder problemen. Zijn er sedumplantjes op plekken zijn gaan groeien waar je ze niet wilt? Bijvoorbeeld in spleten tussen de stenen van het dak of in het grind? Verwijder ze dan met wortel en al. Zoals gezegd kan je ook de dode bloemstengels wegsnoeien. Veel mensen vinden die stengels, zeker in de winter, echter een mooi gezicht. Voor de plantjes maakt het niet uit of je de stengels verwijdert of niet.
Wanneer moet je bemesten?
Als je een nieuw groendak aanlegt, dan bevat de substraataarde voldoende voedingsstoffen voor een paar jaar. Onthoud dat de plantjes niet snel groeien en weinig voedingsstoffen verbruiken. Toch kan de voeding in de grond na een paar jaar opraken. Dan is het verstandig om tijdens je halfjaarlijks onderhoud spaarzaam mest aan te brengen. Kies voor speciale groendakmest, die de juiste samenstelling heeft voor sedum. Hoe weet je of het tijd is om te bemesten? Vaak merk je dat aan het ontstaan van mos. Dat is een teken dat de voeding in de bodem op begint te raken.
Wanneer moet je water geven?
In het kort: bijna nooit. Sedum kan in zijn bladeren voldoende water opslaan om meerdere maanden van droogte te overleven. Alleen in intens hete zomers zonder regenval, zoals de zomer van 2018, kan je merken dat de plantjes bruin worden en verwelken. Besproei je dak dan af en toe met de tuinslang, en de sedum leeft snel weer op.
Onkruid, mos en alg weghalen
Als je tegenover je buren en gasten met een strak en perfect afgewerkt dak wilt pronken, kies je niet voor een groendak. Omdat een sedumdak een natuurlijk systeem met vocht en aarde is, kunnen er ook ongewenste gasten neerstrijken. Mos, gras, onkruiden en algen kunnen hun plekje tussen de sedums opeisen. Het is aan jou of dit storend vindt en de planten wilt verwijderen. Je kunt het ook zien als een natuurlijke en normale gang van zaken. Als je onkruid of gras verwijdert, doe dat dan met wortel en al. Mos kan je bestrijden door het weg te steken met een mes of schepje. Kijk hierbij uit voor het dak! Ook toevoegen van tuinkalk helpt. Alg bestrijd je met algenreiniger of een natuurlijk middel zoals azijn. Zoals we al zeiden moet je jonge boompjes en ontkiemende boomzaden (eikels, beukenootjes) altijd weghalen. Als ze doorgroeien kunnen ze forse schade aan je dak aanrichten.