Zoek je een snelle manier om een groendak aan te leggen? Dan zijn er een paar verschillende opties. Eén van de interessantste is het beplanten van je dak met sedumpluggen. Met deze jonge plantjes kan je je dak naar eigen inzicht bekleden. Zo creëer je een prachtig stukje natuur op je dak met veel voordelen.
[button align=”center” link=”https://www.groendakwebshop.nl/sedumpluggen-algemeen.html”]Bekijk dit product in onze webshop[/button]
Wat zijn sedumpluggen?
Een ‘plug’ is een term voor een jong, geworteld plantje dat niet in een eigen pot zit. Sedumpluggen worden gekweekt in hele grote plastic trays, waar honderden planten in kunnen zitten. Door de grote trays zijn de jonge plantjes ook makkelijk te kweken en te vervoeren. Als je het plantje met zijn wortelkluit uit de tray haalt, kan je het makkelijk in een gat in de aarde stoppen. Net alsof je een plug voor een schroef in de muur. Door het al goed ontwikkelde wortelstelsel slaan de plantjes goed aan en groeien ze snel. Je kunt trays met plugplanten online bestellen. Reken dan uit hoeveel planten en trays je nodig hebt om het oppervlakte van je dak mee te bedekken.
Hoe gebruik je sedumpluggen om een groendak aan te leggen?
Deze plantjes worden aangeplant op een groendak. Om te beginnen moet je nagaan of je je dak sterk genoeg is om al het gewicht te dragen. Bedenk dat er een diepe laag aarde en vegetatie op komt, die helemaal doorweekt kan raken met regenwater. Vraag advies aan een expert als je twijfelt; die kan eventueel een extra dragende constructie aanbrengen. Bij de aanleg moet er dakbescherming worden gelegd, in de vorm van één of meerdere lagen folie. Ook de afwatering van het dak moet verbeterd worden, door een laag grind bij de waterafvoer aan te brengen. Op de folie komt een laag grond, het zogenaamde substraat. Gebruik een laag van acht tot vijftien centimeter substraat en stamp het voorzichtig aan. Het substraat kan dan worden voorzien van plantgaten, waar de sedumpluggen naar eigen inzicht in worden gezet. Voorzie zo het hele dak van plugplantjes, met een bedekking van vijftien a twintig planten per vierkante meter. Ze kunnen ook gemengd worden met andere plugplanten die geschikt zijn voor een groendak.
Waarom gebruik je op een groendak sedum?
Het geslacht Sedum bestaat uit honderden soorten. De soorten die op groendaken gebruikt worden blijven meestal vrij laag en groeien langzaam. Sedums zijn afkomstig uit berg- en rotsgebieden over de hele wereld. Deze vetplantjes zijn ingesteld op de zware omstandigheden daar: vorst, hitte, droogte, arme grond, storm. Dat maakt ze ontzettend goede overlevers, die zich ook op een Nederlands dak kunnen handhaven. Andere voordelen van de plantjes zijn hun mooie bladvorm en leuke bloemen. De bladeren van sedums kunnen uiteenlopen van blauwgroen tot donkerpaars, en van lichtgroen tot dieprood. De bloemen zijn wit, geel, rood of roze. Sedums trekken bestuivende insekten aan, omdat hun bloemen veel nectar produceren. Als je zelf je mengsel van sedums uitkiest, kan je soorten met verschillende bloeitijden uitkiezen. Zo staan er van de lente tot de herfst altijd planten in bloei op je dak.
Met welke planten kan je sedum combineren?
Omdat je plugplanten gaat gebruiken, kan je de sedums afwisselen met andere planten die zich thuisvoelen op een dak. Omdat je handmatig plantjes aanbrengt, kan je zelf een interessante mix van soorten maken. En omdat de substraatlaag diep is en veel vocht vasthoudt, houden ook iets minder robuuste planten het vol op je dak. Andere vetplanten en rotsplanten zoals Sempervivum (huislook) en Saxifraga (steenbreek), zijn erg geschikt. Siergrassen (Briza, alpengras, Stipa, Koeleria) zijn een leuke afwisseling met de sedums. Bloemplanten zoals klaproos, Anthemis en korenbloem geven prachtige kleuren aan het dak en trekken bestuivers aan. Ook kan je lage struiken planten, zoals tijm, anjers en heide planten. Hoe dieper je substraat, hoe meer soorten planten je kunt gebruiken. Bedenk wel dat hoe hoger de planten op je groendak zijn, hoe groter de kans is dat ze de kleine sedumplantjes gaan overwoekeren.
Hoe onderhoud je een dak met sedumpluggen?
Zoals we al opmerkten zijn sedum-soorten bijzonder sterke plantjes. Je hoeft dan ook heel weinig te doen: ze overleven prima zonder jou hulp. In de eerste paar weken na het planten moet je dak goed nat blijven (als het niet regent kan je een tuinslang inzetten). Daardoor wortelen de plantjes snel en zorgen ze snel voor een volledige bedekking. Na een jaar of twee zijn de planten volgroeid. Het is verstandig om twee keer per jaar een kijkje te nemen op het dak. Je kan dan woekerende planten terugsnoeien en dode stengels verwijderen (dit hoeft niet persé). Haal ook (blad)afval uit de afwatering, zodat die niet verstopt raakt. Na een paar jaar raakt het substraat langzaam uitgeput. Je kan dan twee keer per jaar een kleine hoeveelheid groendakmest toevoegen. Dit is echt alles wat je hoeft te doen: de planten voor een groendak zijn uitgekozen op hun zelfredzaamheid.