Sedumtegels

sedum tegelSedumtegels zijn een populaire manier om een groendak aan te leggen. Deze kant- en klare plantenbakken zijn begroeid met vetplantjes, en voorzien van alle beschermende lagen die een groendak nodig heeft. Het voordeel van sedumtegels is dat er ontzettend snel een groendak mee gemaakt kan worden. Lees hier hoe de tegels gebruikt kunnen worden en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

[button align=”center” link=”https://www.groendakwebshop.nl/sedum-cassette-pakket.html”]Klik hier om nu te kopen[/button]

Waarvoor een sedumtegel gebruikt wordt

Sedumtegels of sedumcassettes zijn ontworpen om aan de groeiende vraag naar groendaken te voldoen. De traditionele vorm van een groendak aanleggen is duur en tijdrovend. Er moet dan folie op het dak worden aangebracht, met een laag substraataarde, waarin elk individuele plantje gezet wordt. Een tegel die al voorzien is van al die lagen (folie, substraat en planten) is een ideale oplossing voor sommige consumenten. De tegels worden in groot volume gekocht en naast elkaar op een dak gelegd. Zo ontstaat snel een groene oppervlakte van plantjes die al geworteld zijn. Zonder dat er speciale voorzieningen of constructie nodig zijn.

grd

Waaruit bestaat een sedumtegel

Een sedumtegel bestaat uit een sterke kunststof tray, die als een puzzelstuk in andere trays geklikt kan worden. Daardoor wordt een groendak met sedumtegels één geheel. Onder de trays kan eventueel een folie ter bescherming van het dak worden geplaatst. Dat is echter niet strikt noodzakelijk. De trays bevatten waterdichte folielagen, drainagelagen, substraataarde en sedumplanten. Elk van deze onderdelen is op de andere afgestemd, zodat de planten zo goed mogelijk groeien.

Welke planten zitten er op de tegels?

De tegels zijn in de kwekerij geënt met plantjes van het geslacht Sedum, en soms ook met andere vetplanten. Sedum bevat zo’n zeshonderd soorten die over de hele wereld gevonden worden. Ze komen voor in rotsgebieden en op bergen. Daardoor hebben ze de eigenschappen van een echte overlever. Ze kunnen maanden droogte en strenge vorst overleven. Hun wortelgestel is sterk en ze gedijen goed in arme grond. Losgeraakte stukjes kunnen uitgroeien tot nieuwe sedumplanten. En Sedum woekert niet, vraagt bijna geen onderhoud, en bloeit lang en mooi. Deze eigenschappen maken de plantjes een perfecte kandidaat voor groendaken, waar de omstandigheden ook behoorlijk hardvochtig kunnen zijn. Op de tegels is meestal een mix van verschillende soorten aangebracht. Die complementeren elkaar door hun verschillende bladvormen, bloemkleuren en bloeitijden.

Hoe breng je sedumtegels aan?

Heel simpel: je brengt ze het dak op en klikt ze aan elkaar. De tegels wegen zo’n tien kilo als ze droog zijn en zijn ongeveer 50x5o cm groot, waardoor het verwerkingsgemak hoog is. Je kunt eerst nog een laag beschermfolie aanbrengen op het dak, maar dat is niet nodig. Leg wel langs de randen van het dak een laag grof grind. Dit grind dient voor de drainage en moet ongeveer 15 centimeter breed worden uitgespreid. Het voorkomt ook dat er plantjes in de kwetsbare dakrand gaan wortelen. Als de sedumtegels eenmaal liggen, kan je ze het best de weken daarna flink water geven. Dan ontwikkelen de plantjes zich sneller en groeien de tegels aan elkaar. Het duurt één tot twee jaar voordat de planten hun volwassen formaat hebben bereikt.

Wat zijn de voor- en nadelen van sedumtegels?

Sedumtegels zijn een integrale oplossing voor het aanleggen van een groendak. Het voornaamste voordeel is de grote snelheid waarmee ze kunnen worden aangebracht op een dak. Ook het feit dat ze alle noodzakelijke lagen hebben ingebouwd bespaart veel werk en tijd. De planten zijn bovendien al goed geworteld, in precies het juiste medium. Vergeleken met het aanleggen van een traditioneel groendak zijn sedumtegels veel goedkoper. Toch kleven er ook nadelen aan sedumtegels. Ze zijn duurder dan sedummatten, een veelgebruikt alternatief. Door de plastic trays ogen ze minder natuurlijk. De randen van de trays kunnen bovendien zichtbaar blijven onder de planten, wat voor een storend “ruitjespatroon” op het dak zorgt. En omdat de trays in principe los op het dak liggen, is het groendak kwetsbaar voor hevige stormen.

Wat zijn de alternatieven voor de tegels?

  • Een populaire optie zijn sedummatten, matten van bijvoorbeeld kokosvezel begroeid met Sedum. De plantjes wortelen soms in een ondergelegen substraatlaag. De matten zijn wat minder gemakkelijk in het gebruik dan tegels. Ze zijn echter goedkoper en, omdat ze één aaneengesloten oppervlakte vormen, ziet een dak met matten er natuurlijker uit. Omdat er meer lagen folie en eventueel substraat moet worden aangebracht onder de matten, heeft deze optie meer werk nodig.
  • Plugplanten (Sedum of andere planten) zijn ook goed geworteld en je kunt ze naar eigen inzicht planten. Door de diepe laag substraat en het handmatig planten is het meer werk.
  • Een traditioneel groendak heeft veel werk nodig, maar biedt zijn eigen voordelen. Je moet zelf substraataarde op het dak aanbrengen en handmatig planten planten.  Als je dan een dikkere substraatlaag aanbrengt, kan je ook andere planten dan Sedums aanbrengen. Bijvoorbeeld siergras, bloemplanten en kruiden, of zelfs lage boompjes. Deze optie geeft je heel veel flexibiliteit en de mogelijkheid om naar eigen inzicht een mooie daktuin samen te stellen.