Subsidie op Groenedaken

subsidie op groenedakenHuiseigenaren en eigenaren van panden die hun onroerend goed willen verbeteren kunnen hiervoor financiële vergoedingen krijgen. Voorwaarde is dat het gaat om milieu gunstige en energiebesparing maatregelen. De vergoedingen bestaan uit subsidies en lenen tegen laag tarief. Een van de tegemoetkomingen is de subsidie op groenedaken.

Wat is groendak subsidie?

Groendak subsidie is een tegemoetkoming in de kosten wanneer u het dak wilt voorzien van een levende laag. Deze levende laag bestaat uit beplanting. De regeling voorziet in de tegemoetkoming van kosten voor zowel aanleg als een m2 vergoeding. De subsidieaanvraag kunt u indienen voor zowel tuindaken, als het sedum dak.

grd

Tuindaken en sedum dak

tuindakWie ervoor kiest de m2 op het dak te benutten voor de aanplant van groen kan kiezen uit vormen. In vaktermen wordt gesproken over het intensieve groendaken en het extensieve groendaken. Extensieve groendaken komen het meest voor. Dit type dak wordt ook wel sedum dak genoemd. Het is een systeem dat licht is omdat de planten slechts een dunne bodemlaag nodig hebben. De beplanting zelf bestaat uit sedum (vetplantjes), grassen, kruiden en/of mossen. Het extensieve dak of sedumdak is eenvoudig in aanleg. U kunt het laten uitvoeren door een vakman, of de aanleg zelf verzorgen. Dit type beplanting is zeer sterk. Ze kunnen ook langdurige perioden met weinig regenval overleden. Eenmaal aangelegd heeft u er weinig omkijken meer na.

We spreken over intensieve groendaken wanneer er spraken is van een daktuin of terrastuin die onderhoud vraagt. Het intensieve groendak heeft een ander type beplanting. Deze kan bestaan uit bloemen, stuiken en zelfs bomen. Het spreekt voor zich dat het intensieve groendak hogere eisen stelt aan de dakconstructie. Dit heeft echter geen gevolg voor de hoogte van de vergoeding die u voor het dak kunt ontvangen. Voor beide type dakenbeplanting bestaan subsidiemogelijkheden. Voor beide typen groendaken zijn de bedragen, per gemeente, gelijk.

De voordelen van het beplante dak

De voordelen van het groene dak, met name sedum dakbedekking bestaan uit een economische en milieuvoordelen. Een huiseigenaar met een sedum groendak kan tot 25% besparen op de energiekosten bij opwarmen. Het verkoelende effect in de zomer zorgt voor 75% minder energieverbruik. Uit onderzoek is gebleken dat groene daken de dakconstructie intensief beschermen tegen schade van buitenaf. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk. Tot wel driemaal zo lang. Daarnaast heeft het groene dak een hoge decoratieve waarde die zorgt voor meer diversiteit in het stadsbeeld.

Beplante daken en uw tegemoetkoming

tegemoetkoming checkDe subsidieaanvraag voor groene daken verloopt via de gemeente waar het groene dak zich bevindt. Over de regelgeving bestaat geen eenduidigheid. Ook zijn gemeenten niet verplicht tot subsidieverstrekking voor groene daken. Echter, veel gemeenten voorzien hier wel in. Steeds meer gemeenten zien zichzelf graag als ‘Groene Gemeente’. Daarnaast wordt het belang gezien van de voordelen die het groenedak voor het milieu en woonplezier oplevert. Buurten worden er mooier van en de isolerende werking van dit type daken drukt het energieverbruik.

Daarnaast vangen beplante daken veel water op. Deze natuurlijke extra buffer ontziet het gemeentelijk riool. De voordelen blijven dus niet beperkt tot de eigenaar van het beplante dak alleen. De watercapaciteit wordt meegenomen in de subsidieaanvraag. Het is belangrijk dat uw dak een minimale waterbuffer kan realiseren van 18 liter per m2. Een erkende aanlegger van groene daken of uw sedum leverancier vermeldt de capaciteit in uw offerte. Deze offerte moet u bij uw aanvraag indienen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Uw aanvraag dak subsidie geldt niet alleen voor daken. Gemeenten omschrijven de subsidie vaak als subsidieregeling groene gevels en daken. De subsidie op groenedaken die u kunt ontvangen varieert per gemeente. Deze ligt tussen de 1500 tot maximaal 25000 euro. De m2 vergoeding ligt doorgaans tussen de 25 en 35 euro. Via uw gemeente kunt u eenvoudig inzage krijgen voor de geldende vergoedingen.

Addertjes onder het groene dak

Bij de aanvraag bent u verplicht een offerte toe te voegen van een erkend bedrijf. Dit is onder andere nodig om de minimale capaciteit waterbuffer aan te kunnen tonen. Dit houdt niet in dat u het dak ook door een erkend bedrijf moet laten aanleggen. Groene dakensubsidie is ook mogelijk wanneer u zelf het groene dak wilt aanleggen. In dat geval dient u wel het materiaal aan te schaffen bij een erkend bedrijf. Overige eisen die gesteld worden zijn een maximale dakhelling van 45 graden. De dakconstructie dient sterk genoeg te zijn. Ook dient u de aanvraag voor een bepaalde datum bij uw gemeente ingediend te hebben. Bij de meeste gemeenten geldt als uiterste aanvraagdatum 1 september.

Conclusie

Het groene dak is een fraaie, milieuvriendelijke vorm van dakbedekking. De beplanting levert een bijdrage aan luchtzuiverheid en zorgt voor wateropvang. Hierdoor ontstaat een beter luchtklimaat en wordt het openbare rioleringsnet ontzien. Daarnaast heeft het groendak een isolerende werking die energiebesparend werkt. En wist u dat uw dak ook langer meegaat wanneer deze is voorzien van een sedum dak? De levensduur kan driemaal zo lang zijn. Dit komt doordat de beplanting het dak beschermd tegen externe invloeden.

Gemeenten stellen belang in al deze voordelen. Het draagt bij aan het imago een ‘groene gemeente’ te zijn. Maar vooral spelen de voordelen voor het milieu en op het gebied van energiebesparing een rol. Deze voordelen worden beloont met een tegemoetkoming in de kosten voor de aanleg van groene daken en gevels. Vergoeding is mogelijk voor particulieren en ondernemers, maar verschilt per gemeente. Meer informatie kunt u verkrijgen via uw gemeente of, voor ondernemers via de Belastingdienst.